Asker Skiklubb

Asker Skiklubb
Postboks 92
1371 ASKER

Kontoret på Føyka
(klikk for kart)
Åpent 12-16.00,
12-18.00 tirsdag.
Tlf.: 66 76 11 00
Faks: 66 76 11 09

Org.nr 975 820 645
Bankforbindelse: Handelsbanken
Revisor: BDO Noraudit Sandvika AS

Administrative lenker:
Asker Idrettsråd
Asker kommune
Ajour fra Idrettskretsen
Akershus idrettskrets
Norges Idrettsforbundbund

Parker på Føyka
Plassen er avgiftsbelagt 7-16 (13).
80% av beløpet går til klubben.
Pr. time kr. 15.-
pr. døgn kr. 50.-
10 gjesteplasser foran klubbhuset.

Hvordan er skiføret?
Alltid oppdatert prepareringsstatus fra Skiforeningen på Asker Skiklubb Netts føremelding

Ansvarlig redaktør:
Svein Granerud.

Asker Skiklubb Nett

Gratulerer med dagen

14/12-2009, 14:13

14. desember er det 120 år siden Asker Skiklubb ble stiftet. Vi ønsker alle gratulerer med dagen, og håper på mange fine stunder i årene som kommer.
I disse dager har alle medlemmer mottatt årets fjerde klubbavis, med endel jubileumsstoff.
Vurder også muligheten for å gi klubben en jubileumsgave.
Under kan du lese Daglig leders betraktninger rundt jubileet.

Utvikling av idretten og skiklubben
(Første gang publisert som leder i klubbavisa 2009/4)

14. desember er det 120 år siden at tolv unge karer møttes på Fusdahl gård, og stiftet Asker Skiklub. Lite ante de om at dette var starten på en 120-åring, som fremdeles er svært vital, og livskraftig.
Stifterne våre fulgte med i tiden, de fulgte samfunnsutviklingen, hvor fritid og friluftsliv var i ferd med å bli et viktig element fram mot selvstendighet fra Sverige. Særlig Fritiof Nansens ekspedisjoner og skisport ble sentralt i den nasjonale identitetsbyggingen. (Nansen var for øvrig også medlem av klubben i en kortere periode)

Mange tenker at idretten utvikler seg så for nå for tiden, men slik var det også før. Allerede etter det første hopprennet klubben arrangerte i Herkilbakken ved Semsvik, fant man ut at bakken måtte bli større. I 1891 åpnet Fjelkenbakken, og etter at den var laget til i tre forskjellige størrelser, var man i 1903 klare for å åpne Furubakken på Hvalstad, som klubbens hovedbakke. Dette må ha vært en framtidsrettet plassering, for denne bakken holdt stand i over femti år. Deretter var det den store Holmenbakken, som ble den store bakken i Asker.

På skifronten snakkes det også om at det er en forrykende utvikling på utstyret. Men det var nok slik før også. Ungene fikk furuski:
-Billige men ubrukelige, for oss som likte å stå på ski, fortalte Per Fossum meg.
- Jeg kunne bruke opp syv, åtte par på en vinter, men den dagen far kom hjem med skikkelige ski, ble det fart på sakene, fortsatte han.
Det ypperste innen ski, var laget av Ask, men det var forbeholdt den ypperste eliten. Hadde du ikke ferdighetene, ”kjøre man seg i hjel” på ski laget av Ask!

Utviklingen av bakker og utstyr har kommet som en følge av ønsket om å gjøre det bedre, om å mestre utfordringene enda bedre. Utøverne før i tiden fiklet med og justerte utstyret sitt, akkurat som dagens utøvere. Vår egen skiskytterkonge, Halvard Hanevold er en av de som spesialtilpasser mest.
I tillegg må en ikke glemme alt som har skjedd for å få skiene til å gå enda litt fortere. Askeskiene gled fortest, men hvis man smurte de med noe, kunne det kanskje tenkes at de gikk enda fortere? Alt ble prøvd, og dagens foreldre skal kanskje være glade for at god glid kan kjøpes i sportsbutikken, og ikke kokes i hop på komfyren på kjøkkenet hjemme. Hvor mange kjøkken, og komfyrer, for ikke å glemme antallet kasseroller som har blitt offer i utviklingen av den optimale skismøring, er det best å ikke tenke på.

Slik kan man gå igjennom idrett for idrett, det er en jevn strøm av forbedringer. Går vi 20 år tilbake, så var data for alvor i gang med å bidra på arrangementene våre. Nå kan vi knappast tenke oss å arrangere noe som helst uten at alt er på datamaskinen. Orienteringsgruppa har hver stein og stikryss i Asker lagt inn i en database, så nå kan man arrangere hvor man vil, bare bestemme hvor kartet skal være, og så printes det ut på nærmeste fargeskriver. Da vi arrangerte World Cup i 1996, var kartet tegnet for hånd, med tegnefolie for hver enkelt farge…..

For ti år siden vintertrente fotballen med ispigger, og fridretten på koksgrusen på Føyka, men sman drømte om kunstgress og tartan. For fem årsiden drømte kajakkgruppa om mer plass. Nå står bygget klart. Alpinistene, hopperne, langrennsfolket og skiskytterene drømmer nå alle om funksjonelle anlegg, slik at det igjen kan arrangeres renn i disse idrettene i Asker. La oss håpe at disse drømmene er erstattet av aktivitet på hjemmebane, neste gang det skal skrives en jubileumsleder.

Fellesnevneren for utviklingen av idretten, og klubben, er at det hele tiden er noen som ivrer for noe, som brenner spesielt for et eller flere felt. Det er dette engasjementet som bringer oss videre, selv om ikke alltid veien fører rett fram. Historien forteller også om blindgater og bomturer, men med idrettens underliggende konkurransementalitet, ender man nesten alltid opp med en løsning som er litt bedre enn hva den var før. For snaut ti år siden ble vi enige i klubben at det var best å dele opp driften av fotballen i klubben, og vi innførte allianseidrettslagsmodellen. Nå ser det ut til at tiden er inne for å justere på dette, med å samle all fotball i et allianseidrettslag, og så får historen vise om vi treffer blink denne gangen.

Med ønske om en god jul, og et godt nytt idrettsår i skiklubben, Norges mest allsidige og vitale 120-åring!
Svein Granerud, daglig leder.

Tilbake